Binnen het Strategisch Project ‘OnverGETElijk’ staat de herinrichting van de oude spoorwegzate ‘IJzerenweg’, die momenteel reeds gebruikt wordt voor wandel- en fietsrecreatie en functioneel fietsverkeer, centraal. De ‘IJzerenweg’, verder het Groene Spoor genoemd, loopt door de steden en gemeentes Hoegaarden, Tienen, Linter, Geetbets en Zoutleeuw en behoort sinds 2014 tot het door het Vlaams Gewest en de Provincie Vlaams-Brabant uitgetekende netwerk van fietssnelwegen. De provincie Vlaams-Brabant wenst nu het Groene Spoor te ontwikkelen tot een fietssnelweg.
Vraag van de klant
De provincie Vlaams-Brabant verzocht ons een ecologische impactanalyse op te maken in het kader van de ontwikkeling van het Groene Spoor tot een fietssnelweg/functionele fietsverbinding en de daaraan gekoppelde verbreding van het bestaand fietstraject.
Hoe aangepakt?
Tijdens de opmaak van de impactanalyse kwamen er in essentie drie globale vragen naar voren:
- Hoe groot zal het effect op de natuur zijn bij de realisatie van het Groene Spoor?
- Welke passende herstel-/compensatiemaatregelen zouden daar tegenover geplaatst moeten worden?
- Waar zouden deze herstel-/compensatiemaatregelen ingevuld kunnen worden?
Wij brachten hiervoor eerst de mogelijke effecten op zowel vegetaties als soorten langsheen het Groene Spoor in beeld aan de hand van een desktopanalyse die verder werd aangevuld en verfijnd met verschillende terreininventarisaties.
Op basis van deze informatie kon er een pakket van herstel-/compensatiemaatregelen opgesteld worden. Hierbij werden er compensatiefactoren toegewezen aan het verlies van waardevolle bermvegetaties en verschillende manieren van herstel voorgesteld die zowel voor de vegetaties als soorten passend zijn én in lijn zijn met de huidige natuurregelgeving.
Tot slot werden er verschillende percelen naar voren geschoven om deze herstel-/compensatiemaatregelen in te vullen op basis van de ligging t.o.v. het Groene Spoor, de landschappelijke context t.h.v. de percelen, de historiek van de percelen op vlak van houtige vegetaties en of er al bepaalde natuurwaarden rusten op het perceel.
Gouden tip
Wij slaagden erin dit project tot een goed einde te brengen dankzij een combinatie van
- ruime expertise op ecologisch vlak
- uitgebreide ervaring met zowel impactstudies als de wetgeving rondom de inname van waardevolle vegetaties en leefgebied van soorten in het kader van infrastructuurprojecten
- én het vermogen om dit te bespreken met de betrokken adviesinstanties en stakeholders gedurende het verloop van het project.
De complementaire kennis en ervaring bleek een echte troef.