Wat als mijn bosbeheerplan binnenkort afloopt?

Tussen 2000 en 2016 zijn in Vlaanderen een groot aantal beperkte en uitgebreide bosbeheerplannen opgemaakt en door de Vlaamse overheid goedgekeurd. Zo ook voor de bossen in eigendom of beheer van steden en gemeenten. Met een looptijd die destijds werd gehanteerd (20 jaar), zijn een aantal van de beheerplannen stilaan aflopend. Wil je aanspraak maken op de subsidies voor het beheer die toegekend worden op basis van de nieuwe planfiguur van het ‘natuurbeheerplan’, dan is het aangewezen hier tijdig werk van te maken. Hou rekening met budgetreservering en de gemiddelde doorlooptijd voor de opmaak van dergelijk plan!
Enkele jaren geleden zijn de bestaande bosbeheerplannen welke na 2023 afliepen, conform het nieuwe Natuurdecreet omgezet in een natuurbeheerplan. Bij de omzetting is de looptijd vanuit het bestaande bosbeheerplan behouden. Dit maakt dat in de komende periode vele van deze beheerplannen komen te vervallen.
Wat kan je doen als gemeente?
De opmaak van een natuurbeheerplan is voor eigendommen van openbare besturen verplicht, waardoor het raadzaam is om tijdig met dit traject van start te gaan. Tussen de budgetreservering binnen het meerjarenplan en de effectieve goedkeuring van een afgewerkt natuurbeheerplan gaan namelijk vaak meerdere jaren.
Voor de effectieve opmaak van een natuurbeheerplan dient o.m. een gemiddelde doorlooptijd van 1,5 à 2 jaar gerekend te worden. Bovendien valt te verwachten dat steden en gemeenten allen in dezelfde periode de opdracht tot hernieuwing van hun beheerplan gaan vragen. Het tijdig lanceren van een bestek is bijgevolg aan te raden, zeker gezien de geschikte periode voor de uitvoering van vegetatiekarteringen vaak beperkt in tijd is.
Wat kan Mieco-effect jou bieden?
De afgelopen jaren heeft onze organisatie al meerdere natuurbeheerplannen voor steden en gemeenten opgemaakt. Bovendien hebben we ook een uitgebreide ervaring in het begeleiden van het (noodzakelijke) openbaar onderzoek. Dit maakt dat wij weten hoe we inwoners van je stad of gemeente op een laagdrempelige manier kunnen informeren. De ervaring leert ons namelijk dat o.m. periodieke kapwerkzaamheden vaak voor de nodige commotie kunnen zorgen en dat een infomoment hier wel aan tegemoet kan komen.
Wenst u meer info te verkrijgen rond het budget dat hiervoor gereserveerd moet worden of het beheerplanproces? Neem vrijblijvend contact op met onze expert beheerplanning: pieterjan.vervecken@miecoeffect.be
